Menu
24 / 09 / 2018 - 04:57 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

102 χρόνια πριν η παρέλαση στη Νέα Υόρκη των Σουφραζετών

suffrag 4

68 χρόνια μετά τo συνέδριο στο Seneca Falls και το ψήφισμα υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, και 65 χρόνια μετά το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στο Worcester της Μασαχουσέτης, περισσότερες από 60.000 γυναίκες παρήλασαν στην Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν για να υποστηρίξουν τα Δικαιώματα των Γυναικών. Δεν κατάφεραν το στόχο τους για άλλα πέντε χρόνια.

Περισσότερα...

Πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας - μέρος 13 από 20 - Κεφάλαιο 6 Υλιστικά/μεταϋλιστικά πρότυπα και πολιτική κουλτούρα

politsimiki pantelidou 91

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

6.2 Υλιστικά/μεταϋλιστικά πρότυπα και πολιτική κουλτούρα

To ότι η ιστορική εμπειρία κάθε διαδοχικής γενιάς είναι αναπόφευκτα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης αφήνει αποτυπώματα στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης τα οποία είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν.

Περισσότερα...

Γεώργιος Σουρής (2/2/1853 - 26/8/1919)

souris2

Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ

σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,

ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ

καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,

νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,

ταμεῖο δίχως χρήματα

καὶ δόξης τόσα μνήματα;

Περισσότερα...

Η εκπαίδευση των γυναικών στην ελληνική μουσουλμανική κοινότητα

ekpai ellin mous2

Της Παρασκευαϊδου Χαριτίνης. 

Η μειονοτική εκπαίδευση της Θράκης ξεκινά με την ελληνική διοίκηση της Θράκης το 1920, όμως το νομικό πλαίσιο που την διέπει έχει τις ρίζες του στο καθεστώς των σχολείων των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Θεσσαλίας και της Κρήτης.

Περισσότερα...

Πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας - μέρος 12 από 20 - Κεφάλαιο 6 Η έννοια της πολιτικής γενιάς. Διαγενεακές αλλαγές και τάσεις εξέλιξης στις αξίες των νέων στην Ευρώπη. Επιδράσεις και συνέπειες στη συνολική πολιτική κουλτούρα

politismiki pantelidou 87

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

Κεφάλαιο 6

Η έννοια της πολιτικής γενιάς. Διαγενεακές αλλαγές και τάσεις εξέλιξης στις αξίες των νέων στην Ευρώπη. Επιδράσεις και συνέπειες στη συνολική πολιτική κουλτούρα

Η έννοια της πολιτικής γενιάς και η ερευνητική της βαρύτητα. Πολιτική κοινωνικοποίηση, πολιτική κουλτούρα και πολιτική γενιά. Επίδραση της γενιάς στη διαμόρφωση πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων. Γενιά και θέση στον κύκλο της ζωής. Διαγενεακές αλλαγές στις αξίες και τις στάσεις και απόπειρες ερμηνείας τους. Ηλικία και σημαντικές κοινωνικοποιητικές επιδράσεις. Κεντρικά παραδείγματα ανάλυσης με βάση την έννοια της γενιάς. Υλιστικά/μεταϋλιστικά πρότυπα, ατομοκεντρισμός/ κοινωνιοκεντρισμός και μετανεωτερικές αναθεωρήσεις.

Περισσότερα...

Πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας - μέρος 11 από 20 - Κεφάλαιο 5 Πολιτική κουλτούρα, πολιτικές και κοινωνικές υποκουλτούρες

politismiki pantelidou 80

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

5.2. Πολιτική κουλτούρα, πολιτικές και κοινωνικές υποκουλτούρες

Υποστηρίχτηκε παραπάνω ότι η κουλτούρα μιας κοινωνίας, προϊόν της ιστορικής εμπειρίας της κοινωνίας αυτής, αποτελεί ολότητα από την οποία αποχωρίζουμε όσα στοιχεία είναι περισσότερο φορτισμένα με πολιτικότητα, και έτσι συγκροτούν την πολιτική κουλτούρα αυτής της κοινωνίας, για να τα μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος (έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι, το όλο πολιτισμικό σύστημα είναι δυναμικό και όχι στατικό, γι' αυτό αναφερόμαστε κατά προτίμηση στην έννοια της «διαδικασίας»).

Περισσότερα...

Πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας - μέρος 10 από 20 - Κεφάλαιο 5 Εθνική πολιτική κουλτούρα, κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα, κοινωνικές και πολιτικές υποκουλτούρες

politismiki pantelidou 74

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

Κεφάλαιο 5

Εθνική πολιτική κουλτούρα, κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα, κοινωνικές και πολιτικές υποκουλτούρες

Πολιτική κουλτούρα και ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα. Κοινωνική κουλτούρα και θεωρίες περί «κοινωνικού κεφαλαίου». Εθνική πολιτική κουλτούρα, εθνικός χαρακτήρας και εθνική ταυτότητα. Κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα, σταθερές, υποκουλτούρες (ταξικές, φύλου, ιδεολογικές). Σχέσεις κουλτούρας και ιδεολογίας. Η βαρύτητα της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας, ο πολύμορφος και μεταβαλλόμενος χαρακτήρας κάθε εθνικής πολιτικής κουλτούρας και ο μύθος της «εθνικής ομοιογένειας».

Περισσότερα...

Χειραφετητικές χωρικότητες και η «πόλη των κατωφλιών»

stavridis-horitikotites

Του Σταύρου Σταυρίδη

Η εικόνα που επικρατεί σήμερα σχετικά με τις χειραφετημένες κοινότητες τις παρουσιάζει οχυρωμένες σε έναν τόπο, πάντα έτοιμες να αμυνθούν.

Περισσότερα...

Πολιτισμικές συνιστώσες της πολιτικής διαδικασίας - μέρος 9 από 20 - Κεφάλαιο 4 Οι διάρκειες των πολιτισμικών μεταβολών, η διεύρυνση της πολιτικής κουλτούρας και τυπολογίες που την αφορούν

politismiki pantelidou 69

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

4.2. Οι «διάρκειες» των πολιτισμικών μεταβολών, η διεύρυνση της «πολιτικής κουλτούρας» και τυπολογίες που την αφορούν

Όπως όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι τα πολιτισμικά φαινόμενα αυτά που καθορίζουν τη μορφή και τη λειτουργία των δομών, και αντίστροφα, οι επιδράσεις του πολιτικού και γενικότερα του κοινωνικού συστήματος στα πολιτισμικά φαινόμενα δεν ενεργούν με κανέναν αυτοματισμό στη διαμόρφωση αυτών των τελευταίων, αφού, όπως ξέρουμε, στην ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών υπάρχουν «διάρκειες» σε διαφορετικό μέγεθος.

Περισσότερα...

August Bebel: Σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τον ποινικό κώδικα

bebel 1

Η μετάφραση του λόγου του Αυγούστου Μπέμπελ στο Ράιχσταγκ έγινε από την αγγλική μετάφραση του John Lauritsen. Δημοσιεύτηκε στο: Gay News (London) issue 136 (1978) under the title, “The Man Who Spoke Out: 80th Anniversary of a Landmark in Gay Rights”.

Περισσότερα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΓΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ