Menu
27 / 05 / 2020 - 04:11 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

sp christmas2

Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι για το διαθεματικό φεμινισμό σήμερα;

Του Spyros Philosophe - Σπύρος Ψ.

Δυστυχώς, η μισαλλοδοξία καλά κρατεί, τόσο στη δική μας χώρα όσο και στην υποτιθέμενα "προοδευτική" ομοσπονδία των ΗΠΑ.

Πέραν του ότι η χώρα αυτή δημιουργήθηκε έπειτα από τη μεγαλύτερη ίσως γενοκτονία όλων των εποχών, με θύμα τους Ινδιάνους, ο διάλογος για τις δυσμενείς διακρίσεις κατά των αλλόθρησκων αλλά και των άθεων στις ΗΠΑ είναι πολύ παλαιός - για αυτό παρ' όλο που σίγουρα η εκλογή του Τραμπ ήταν ένα πλήγμα, όχι, κανείς δεν δικαιούται να "πέφτει από τα σύννεφα"!

Επιπλέον, για τις διακρίσεις αυτές δεν φταίνε οι πτωχές και δήθεν αμόρφωτες μάζες αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Και μπορεί να μην είμαστε όλοι Χριστιανοί, αλλά σε όλη τη Δύση οι έμποροι κάνουν χρυσές δουλειές επ' ευκαιρία των Χριστουγέννων, γιατί όλο και κάποιο δώρο θα κάνουμε για το όνομα ενός φίλου μας, αλλά και για τα Χριστούγεννα, ή έστω την πρωτοχρονιά, που ίσως να είναι η πιο βαθιά παγανιστική, άρα και θρησκευτική γιορτή, όπως και όλες οι προαναφερθείσες που έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε είναι θρησκευτικής προελεύσεως.

Κατ' αναλογία, η νηστεία της τεσσαρακοστής μπορεί να είναι για κάποιους "μεσογειακή διατροφή", αλλά γιατί όχι και το Ραμαζάνι να είναι κι εκείνο μια "υγιεινή δίαιτα", όπως πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν; Με τα παραπάνω έχει ασχοληθεί πολλάκις η ομάδα του site διαθεματικού φεμινισμού Everyday Feminism, όπως μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα άρθρα:

http://everydayfeminism.com/2015/12/christian-privilege-holidays/

http://everydayfeminism.com/2015/12/no-war-on-christmas/

Είναι γεγονός ότι σήμερα ιδιαίτερα οι μη-Χριστιανές γυναίκες στις ΗΠΑ στοχοποιούνται συστηματικά, ενώ η κοινωνία των ΗΠΑ ταιριάζει πιο πολύ στο "κλίμα" του Σάλεμ της Μασαχουσέτης τον καιρό των περίφημων δικών, παρά στο φιλελεύθερο πνεύμα του αμερικανικού συντάγματος. Θα πρέπει κι εμείς όμως να συνειδητοποιήσουμε εδώ στην Ελλάδα ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων στηρίζεται σε μία ψευδαίσθηση "εκκοσμίκευσης", αλλά και στο χριστιανικό προνόμιο, για το οποίο ευθύνεται η μισαλλοδοξία που έχει καλλιεργηθεί για τους αλλόθρησκους, αλλά και η χριστιανική μας παιδεία στο σχολείο και την οικογένεια.

Όσοι κάνουμε λόγο για όλα αυτά, δεν αντιτασσόμαστε στο Χριστιανισμό, πόσο μάλλον γενικότερα στις παραδοσιακές συνήθειες των εορτών, με την ευκαιρία των οποίων ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, ξεκουραζόμαστε, διασκεδάζουμε, βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και εκπληρώνουμε ίσως τις λεγόμενες κοινωνικές υποχρεώσεις. Πόσος σεβασμός στα θεία υπάρχει στην εμπορική εκμετάλλευση, όμως, αυτών των παραδόσεων από το Κεφάλαιο; Τέλος, πόσο άνετα θα αισθανόμαστε αν στο διπλανό μας σπίτι γιόρταζε μια δική της γιορτή μια εβραϊκή οικογένεια, και μας καλούσε - όπως γινόταν σε τόσες πόλεις στη χώρα μας επί αιώνες πριν από το Ολοκαύτωμα, όταν δηλαδή ζούσαν "σκλαβωμένες" αλλά εν ειρήνη, οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

sp christmas3

Όλα αυτά είναι θέματα που θέτουν οι σύγχρονες φεμινίστριες στις ΗΠΑ και που κακώς δεν τα έθεσε η Χίλαρι Κλίντον, παραβλέποντας το γεγονός ότι, αν εκλεγόταν, θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Ας τα αξιοποιήσουμε όμως εμείς! Προσωπικά, θα αγοράσω τα καθιερωμένα δώρα, είναι όμως σημαντικό, νομίζω, όσοι και όσες μετέχουμε σε κοινότητες και ομάδες, όπως η δική μας, των 12 Ερωτικών Διαδρομών, να έχουμε την κριτική ικανότητα ώστε να αξιολογούμε θέματα προνομίων, εφόσον σε έναν μεγάλο βαθμό αυτά μας δεσμεύουν και στον ερωτικό βίο, αλλά και στις σχέσεις μας.

Πώς θα αντιδρούσαν άραγε και οι πιο "φιλελεύθεροι" φίλοι ενός gay άνδρα αν συνειδητοποιούσαν ότι εκείνος έχει συνάψει σχέση με έναν εβραίο συμπολίτη μας κι επισκέπτεται τακτικά τη συναγωγή; Πάντως σίγουρα χειρότερα από ό,τι στο ενδεχόμενο το ίδιο άτομο να έχει συνάψει σχέση με έναν θρησκευόμενο Χριστιανό. Και όσο για την περίπτωση του μουσουλμάνου, η Πολιτεία μας μέχρι στιγμής έχει "λύσει" το πρόβλημα με το να μην έχει κατασκευάσει καν τέμενος στην Αθήνα! Κι όλα αυτά, τη στιγμή που είναι αποδεκτό για όλη την κοινωνία να "γιορτάζει" τα Χριστούγεννα το χειμώνα ακόμη κι αν ίσως η πλειονότητα δεν θέλει να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική ανισότητα μεταξύ των αλλόθρησκων και της επικρατούσας ομάδας!

Υπ' αυτή την έννοια, αν τυχόν βρεθείτε σε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε βιβλίο/α ως δώρο για έναν αγαπημένο σας άνθρωπο, μπορείτε ίσως να σκεφτείτε και το δικό μας βιβλίο! Η επανάσταση μπορεί να αργήσει, αλλά μέχρι τότε μπορούμε να δημιουργούμε μικρά αλλά σημαντικά ρήγματα, μέσα από την ίδια την καθεστηκυία τάξη και στο πατροπαράδοτο και υπάρχον μέχρι σήμερα πλαίσιο. Όποιος/α έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο, μπορεί να υποβάλει τα σχόλιά του στο σχετικό πεδίο στη σελίδα της παρουσίασης από το site του εκδοτικού οίκου, ή να επικοινωνήσει μαζί μας, με όποιον τρόπο επιθυμεί!

Επίλογος:

'Twas the night before Christmas, when all thro' the house
Not a creature was stirring, not even a mouse;
The stockings were hung by the chimney with care,
In hopes that St. Nicholas soon would be there;
The children were nestled all snug in their beds,
While visions of sugar plums danc'd in their heads,...

Για ολόκληρο το παραπάνω ποίημα, με τίτλο "A Visit from St. Nicholas",
δείτε εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Visit_from_St._Nicholas

Η επιλογή της ημέρας δημοσίευσης αυτού του άρθρου δεν είναι τυχαία. Χωρίς να έχω καμία "αλλεργία στα Χριστούγεννα" κατά το πρόσφατο διαφημιστικό σποτ, θεωρώ καλό να γνωρίζουμε το παγανιστικό, κι ως εκ τούτου διαπολιτισμικό υπόβαθρο αυτών των εορτών, που συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Για το υπόβαθρο αυτό, καθώς και για τη σχέση του Άγιου Νικόλαου, με τον Santa Claus της Coca Cola και τον Άγιο Βασίλειο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, που προφανώς ουδεμία σχέση είχε με τα χιόνια, αλλά έμεινε γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, μπορείτε να δείτε εδώ: http://eranistis.net/wordpress/2014/12/11/santa-xmas-history/

*

Ο Σπύρος Ψ. είναι συγγραφέας. Μπορείτε να διαβάσετε το θεατρικό έργο του με τίτλο, «Έρ@ς και Ψυχ@, δεν έχουν Φύλο!»
στο συλλογικό έργο: Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές. Διαβάστε περισσότερα για τις "12 Ερωτικές Διαδρομές" εδώ:

Για τη θεατρική πινελιά στις "12 Ερωτικές Διαδρομές",
δείτε εδώ: Έρ@ς και Ψυχ@, δεν έχουν Φύλο!

Όταν ο θεός Έρωτας χτυπήθηκε από τα βέλη του και αγάπησε παράφορα μια θνητή, την Ψυχή ...
Πρώτη δημοσίευση, στο http://www.elaliberta.gr/

Μπορείτε να ακολουθήσετε το συγγραφέα στο Twitter, ή να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ή στην ομάδα του με τίτλο: "Bad Romance, Greece", που διατηρεί σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Facebook Page του:
Spyros Philosophe - Σπύρος Ψ. ή το προσωπικό του ιστολόγιο:
http://spphilosophe.weebly.com/

ΑΓΓΕΛΙΕΣ