Menu
25 / 09 / 2020 - 07:44 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

logiko 1

Πόσο συμβατή με το γυναικείο εγκέφαλο είναι η λογικομαθηματική σκέψη;

Και πρέπει αν μια έξυπνη γυναίκα βρει έναν χαμηλότερης ευφυϊας άνδρα,

να το "παίξει" ανόητη;

Του Spyros Philosophe - Σπύρος Ψ.

Όπως και να 'χει, είθισται τα κορίτσια από μικρά να μαθαίνουν ότι η λογικομαθηματική σκέψη δεν είναι το φόρτε τους! Για αυτό το θέμα έχουν γραφτεί πολλά, καθώς άλλοι προσπαθούν να το δικαιολογήσουν αποκλειστικά με τη λεγόμενη "βιολογία" (εξαιρώ όσους έχουν σπουδάσει αυτή την επιστήμη πραγματικά), άλλοι πάλι μας εφιστούν την προσοχή στον κοινωνικό παράγοντα καθώς άλλωστε υπάρχει πάντα η "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" και το παιδί με όποια πρότυπα μεγαλώσει, με αυτά θα πορευτεί.

Και μπορεί να μην είμαστε στον καιρό της μητέρας των μαθηματικών Υπατίας, που διαμελίστηκε από το οργισμένο πλήθος λόγω των θεωριών της (διόλου τυχαίο μάλλον ότι ήταν γυναίκα), η αλήθεια είναι όμως ότι μια ιδιοφυής γυναίκα, πέραν των γνωστών ψυχολογικών/υπαρξιακών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν για όλους τους ανθρώπους που είναι ευφυείς, κινδυνεύει να αποτελέσει "φόβητρο" στον ερωτικό τομέα, καθώς το να είναι ανώτερης ευφυίας από τους άνδρες που θα γνωρίσει είναι αποθαρρυντικό για εκείνους: Γενικά πάντα όταν είναι ανώτερη μια γυναίκα (πρώτα από όλα στο ύψος), τότε θα την αποφύγουν.

Σε αυτό συνηγορεί και το ακόλουθο, υπαρκτό πρόβλημα, που μοιράστηκε μέσω του γνωστού site: Quora, ένας προφανώς υπαρκτός άνδρας, που μάλλον δεν θα πρέπει να βιαστούμε και να βγάλουμε αμέσως και κατ' ανάγκην την ετυμηγορία ότι είναι ένας σεξιστής cis str8 άνδρας, κι αυτό για τους λόγους που εκτίθενται παρακάτω κι έχουν να κάνουν με τα έμφυλα στερεότυπα και τον τρόπο που επηρεάζουν την παιδεία μας στο σχολείο αλλά και την οικογένεια: Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που υπέβαλε αυτό το ερώτημα είναι εξίσου θύμα της πατριαρχίας και του λάθος τρόπου με τον οποίο διαπαιδαγωγήθηκε, αυτό κάνει την πράξη του σεξιστική χωρίς όμως αυτό να είναι κατ' ανάγκην στις προθέσεις του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πατριαρχία μπορεί να θυματοποιήσει το ίδιο έναν άνδρα και μια γυναίκα, αλλά ούτε ότι ως κοινωνικό φαινόμενο δεν είναι κάτι επιβλαβές για όλους μας, που ίσα-ίσα θα έπρεπε να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, κάτι που αν μη τι άλλο προϋποθέτει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα έμφυλα στερεότυπα πρώτα από όλα στη δική μας συμπεριφορά και να έχουμε το θάρρος να απαλλαγούμε από αυτά ακόμη κι όταν αυτό μπορεί να μας θέτει εν μέρει στο περιθώριο, και σε αντίθεση με την όποια πατριαρχική νόρμα!

logiko 2

https://www.quora.com/

" How do you court/date a girl who is even smarter than you (if you are already very intelligent)?

Background: I'm a currently an undergrad, studying in one of the top universities in America. 3.9 GPA, measured IQ between 140-160 blah blah blah. Polymathic, reasonably cosmopolitan, kind, and considerate. (though probably not humble!) I also cook well.

BUT.

The girl I'm trying to court graduated valedictorian of every school she went to. And she went to the very top institutions: Oxford, Harvard etc. Won international prizes for poetry. Very cosmopolitan, beautiful, charming. I'm sure she's one of the smartest people on this planet.

Which Quorans have had success courting girls who are much smarter than them, and is there any advice (philosophical/strategic/tactical) that they'd like to impart? "

Το πρόβλημα με την ως άνω ερώτηση είναι ότι επικεντρώνεται στο πρόβλημα αυτό ως ένα μεμονωμένο πρόβλημα που αφορά ένα ζευγάρι. Και μπορεί η Μαλάλα στο Πακιστάν να πυροβολήθηκε επειδή διεκδίκησε το δικαίωμά της να πάει σχολείο, αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθεματικές φεμινίστριες του Everyday Feminism, το θέμα είναι πολιτικό καθώς ακόμα και στο δυτικό κόσμο ορισμένοι μύθοι και στερεότυπα δημιουργούν έμφυλες εκπαιδευτικές ανισότητες. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η αναπάντεχη απάντηση που δόθηκε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Μαρκ Ζούκεμπεργκ, όταν εκείνη μίλησε μέσω Facebook, για το ενδεχόμενο να γνωρίσει η εγγονή της τον επόμενο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ενώ ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ τη διόρθωσε σημειώνοντας ότι θα μπορούσε η ίδια η εγγονή της να γίνει η επόμενη εφευρέτρια - κάτι που θεωρήθηκε ως μέρος της πολιτικής του Facebook αναφορικά με τα ζητήματα φύλου.

Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε όσοι ανήκουμε στο λεγόμενο "ισχυρό" φύλο, ότι κάθε έμφυλη ανισότητα και αδικία, στρέφεται πρωτίστως εναντίον μας, καθώς δημιουργείται μια σειρά προβλημάτων κι εμποδίων ακόμη και στις πιο προσωπικές, ερωτικές μας σχέσεις. Γιατί όπως είχα γράψει και αναφορικά με τη μισαλλοδοξία, και τα τείχη που ορθώνει ανάμεσά μας στο δυτικό κόσμο (War on Christmas: Τι είναι; Και γιατί να μην το πιστέψετε;), τα αόρατα δεσμά που μας περιορίζουν την ελευθερία, έτσι και τα έμφυλα στερεότυπα τελικά δημιουργούν προβλήματα, όπως το παραπάνω: Γιατί πέραν των άλλων ενδέχεται ένα τέτοιο ζευγάρι να αντιμετωπιστεί εχθρικά από το περιβάλλον τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας.

logiko 3

Ας δούμε όμως και τις προτάσεις του Everyday Feminism:

Originally published on Daily Dot and republished here with their permission.
These Common Biases Keep Girls and Women From STEM – Here’s What to Do About It

Δείτε επίσης: Μήπως άθελά σας υποσκάπτετε με δηλώσεις σας το μέλλον της κόρης σας και τον τρόπο που αξιολογεί τον εαυτό της;

Η γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη και ο άνδρας να βγάζει λεφτά. Η γυναίκα αγαπά το ροζ, λατρεύει να ψωνίζει και είναι καλύτερη στις θεωρητικές επιστήμες. Ο άνδρας προτιμά τα σκούρα χρώματα, μισεί την βόλτα στα μαγαζιά και είναι διάνοια στα μαθηματικά. Οι παραπάνω και πολλές ακόμα κοινωνικές παραδοχές πολλές φορές κάνουν τα παιδιά να υιοθετούν απόψεις σχετικά με το φύλο τους που ίσως στην πραγματικότητα να μην ισχύουν.

Έχεις κορίτσι; Μην το καταδικάζεις!

Συναφές με τα παραπάνω, είναι και το θέμα της έμφυλης διχοτόμησης των παιχνιδιών: Αναρίθμητα άρθρα έχουν γραφτεί ειδικότερα για το θέμα της διαβόητης κούκλας Barbie, ως πρότυπο για τα μικρά κορίτσια σε όλο το δυτικό κόσμο. Τελευταία "πράξη" αυτού του "έργου", ήταν το αμφιλεγόμενο βιβλίο με τίτλο: Barbie I Can Be A Computer Engineer, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, εδώ:

- Barbie can be a computer engineer ... but only with help of a man  https://www.theguardian.com/

- Barbie computer engineer story withdrawn after sexism row https://www.theguardian.com/

- Programmer Barbie isn't about girls in science – it's just more fake plastic femininity | Jessica Valenti https://www.theguardian.com/

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας: Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση)

Το ανωτέρω εκπαιδευτικό υλικό είναι της Καθηγήτριας, κας Δήμητρας Κογκίδου. Η κα Κογκίδου είναι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κι έχει μεταξύ άλλων γράψει το βιβλίο:

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ
Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά

Μπορείτε να δείτε τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε η κα Κογκίδου στον Γιώργο Τσιτιρίδη, αναφορικά με το ανωτέρω βιβλίο, εδώ: http://parallaximag.gr/

...................................................................

Ο Σπύρος Ψ. είναι συγγραφέας.

Μπορείτε να διαβάσετε το θεατρικό έργο του με τίτλο, «Έρ@ς και Ψυχ@, δεν έχουν Φύλο!» στο συλλογικό έργο: Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές. Διαβάστε περισσότερα για τις "12 Ερωτικές Διαδρομές", εδώ:

o δώδεκα-ερωτικές-διαδρομές

o facebook.com/12.erot.diadromes/

Για τη θεατρική πινελιά στις "12 Ερωτικές Διαδρομές",
δείτε εδώ: Έρ@ς και Ψυχ@, δεν έχουν Φύλο!

Όταν ο θεός Έρωτας χτυπήθηκε από τα βέλη του και αγάπησε παράφορα μια θνητή, την Ψυχή ...

Πρώτη δημοσίευση, στο elaliberta.gr/

Μπορείτε να ακολουθήσετε το συγγραφέα στο Twitter, ή να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ή στην ομάδα του με τίτλο: "Bad Romance, Greece", που διατηρεί σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Facebook Page του:
Spyros Philosophe - Σπύρος Ψ. ή το προσωπικό του ιστολόγιο:

spphilosophe.weebly.com

ΑΓΓΕΛΙΕΣ