Menu
15 / 11 / 2019 - 12:36 am
A Site By Your Side
A+ A A-

anthony 2

5 Νοεμβρίου 1872 - Αψηφώντας το νόμο, η Susan B. Anthony ψηφίζει για πρόεδρο και τελικά τιμωρείται με πρόστιμο 100 δολαρίων.

 

Η Anthony πήγε και ψήφισε στις προεδρικές εκλογές, αν και οι γυναίκες εκείνη την εποχή απαγορευόταν να ψηφίσουν.

 

Οι New York Times της εποχής ανέφεραν για το κλίμα της δικαστικής διαδικασίας:

"Όπως έγινε παραδεκτό, η κατηγορούμενη κατά την 5η Νοεμβρίου 1872, ήταν γυναίκα".

Το ιστορικό: η Anthony δεν περίμενε ότι θα της επιτρέψουν να ψηφίσει. Πίστευε ότι θα της αρνηθούν την εγγραφή της ως ψηφοφόρου και θα κατέθετε μήνυση για το δικαίωμά της να ψηφίζει, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η επιτροπή για τις εκλογές αρχικά αρνήθηκε να καταγράψει την Anthony, αλλά αυτή υποστήριζε το δικαίωμά της για πάνω από μία ώρα. Τελικά, αφού απειλούσε να παραπέμψει το ζήτημα στο δικαστήριο, έπεισε την επιτροπή να την καταχωρήσουν μαζί με άλλες 14 γυναίκες.

Τέσσερις μέρες αργότερα, η Anthony έφτασε στο εκλογικό τμήμα της στο Ρότσεστερ για να ψηφίσει. Η Anthony ψήφισε υπέρ του Ρεπουμπλικανιού Ulysses S. Grant. Δύο από τους τρεις επιθεωρητές των εκλογών αποφάσισαν να της επιτρέψουν να ψηφίσει, καθιστώντας το επίσημο.

Στις 14 Νοεμβρίου, εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της Anthony και των 14 άλλων γυναικών για ψηφοφορία "χωρίς νόμιμο δικαίωμα ψήφου". Οι τρεις εκλογικοί επιθεωρητές έλαβαν επίσης εντάλματα.

Στις 18 Νοεμβρίου, ένας αστυνόμος πήγε στο σπίτι της Anthony και της ζήτησε να παραδοθεί στο δικαστήριο. Αντ' αυτού, εκείνη ζήτησε να "συλληφθεί καταλλήλως", αναγκάζοντάς τον να της βάλει χειροπέδες και να την πάει στο δικαστήριο. Τον Ιανουάριο του 1873, ένα ανώτερο δικαστήριο άσκησε κατηγορίες στην Anthony.

Βγαίνοντας με εγγύηση, η Anthony μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών:

"Ήμασταν, άνθρωποι. Όχι εμείς, αλλά οι λευκοί άνδρες πολίτες. Όχι εμείς, αλλά οι άνδρες πολίτες. Όμως όλοι εμείς, ολόκληρος ο λαός, είμαστε που δημιουργήσαμε την Ένωση. Και είναι απόλυτη κοροϊδία να μιλάνε στις γυναίκες για ευχαρίστηση, για την ευλογία της ελευθερίας, ενώ τους απαγορεύεται η χρήση του μόνο τρόπου εξασφάλισής τους από αυτή τη δημοκρατική κυβέρνηση - η ψηφοφορία".

Στη δίκη της, ο δικηγόρος της Anthony ισχυρίστηκε ότι δεν παραβίασε τον νόμο περί επιβολής, ο οποίος ορίζει ότι ένα άτομο δεν μπορεί «να πραγματοποιήσει εν γνώσει του» παράνομα ψήφο, επειδή πίστευε ότι είχε δικαίωμα ψήφου. Χρησιμοποίησε επίσης τη δίκη ως ευκαιρία να μιλήσει για τις πεποιθήσεις του Κινήματος των Σουφραζετών Γυναικών.

anthony 3

Σύμφωνα με τον νόμο εκείνης της εποχής που εμπόδιζε τους κατηγορούμενους να μιλήσουν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, ο δικαστής αρνήθηκε να επιτρέψει στην Anthony να μιλήσει. Της το επέτρεψε μόνο μετά την παράδοση της ετυμηγορίας. Τη δεύτερη ημέρα της δίκης, αφού και οι δύο πλευρές είχαν παρουσιάσει τα επιχειρήματά τους, ο δικαστής Ward Hunt διατύπωσε τη γνώμη του, την οποία είχε γράψει μάλιστα. Στην πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της δίκης, ο Hunt έδωσε οδηγία στους ενόρκους να παραδώσουν ετυμηγορία ενοχής!

Ο Hunt ρώτησε την Anthony αν είχε κάτι να πει. Απάντησε με την πιο διάσημη ομιλία στην ιστορία των γυναικών που διεκδικούσαν ψήφο. Αγνοώντας επανειλημμένα τη διαταγή του δικαστή να σταματήσει να μιλά και να καθίσει, διαμαρτυρήθηκε για αυτό που αποκάλεσε:

"Αυτή η αυταρχική καταπάτηση των δικαιωμάτων μου ως πολίτη από το χέρι σας... Έχετε καταπατήσει κάθε βασική αρχή της κυβέρνησής μας. Τα φυσικά μου δικαιώματα, τα πολιτικά μου δικαιώματα, τα δικαστικά μου δικαιώματα, όλα αγνοήθηκαν".

Κατηγόρησε το δικαστή ότι της αρνήθηκε να δικαστεί από ενόρκους, δηλώνοντας ότι ακόμα και αν είχε επιτρέψει στους ενόρκους να συζητήσουν την υπόθεση, ακόμα και έτσι θα της αρνούνταν μια δίκη από ενόρκους που θα ήταν όμοιοί της επειδή δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να είναι ένορκοι. Ο Hunt καταδίκασε την Anthony να καταβάλει πρόστιμο ύψους 100 δολαρίων. Απάντησε: «Ποτέ δεν θα πληρώσω ούτε ένα δολάριο της άδικης ποινής σας», και ποτέ δεν το έκανε. Εάν ο Hunt είχε διατάξει τη φυλάκισή της μέχρι να πληρώσει το πρόστιμο, η Anthony θα μπορούσε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Hunt ανακοίνωσε ότι δε θα ζητήσει την κράτησή της, αρνούμενος έτσι στην Anthony το δικαίωμα άλλης νομικής προσφυγής.

Σε ξεχωριστή δίκη, η επιτροπή των εκλογών έλαβε επίσης πρόστιμα ύψους 100 δολαρίων, τα οποία επίσης αρνήθηκε να πληρώσει. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για ένα μήνα, μέχρι που ο Πρόεδρος Grant τους έδωσε χάρη.

Θα χρειάζονταν άλλα 50 χρόνια έως ότου εγκρινόταν το 1920 η 19η τροποποίηση, παρέχοντας στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Μετάφραση: LesAndMore

Πηγή: http://worldofwonder.net/

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΓΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ