Menu
25 / 09 / 2020 - 06:22 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

suffrag 4

68 χρόνια μετά τo συνέδριο στο Seneca Falls και το ψήφισμα υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, και 65 χρόνια μετά το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στο Worcester της Μασαχουσέτης, περισσότερες από 60.000 γυναίκες παρήλασαν στην Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν για να υποστηρίξουν τα Δικαιώματα των Γυναικών. Δεν κατάφεραν το στόχο τους για άλλα πέντε χρόνια.

Η παρέλαση σουφραζετών της Νέας Υόρκης το 1915 ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε μέχρι τότε. Οι NY Times έγραψαν στο κύριο άρθρο τους την προειδοποίηση ότι εάν οι γυναίκες πάρουν την ψήφο, θα «φέρουν χάος στον εαυτό τους και την κοινωνία» και ότι «με τη χορήγηση της ψήφου θα ζητούσαν όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε γυναίκες ως στρατιώτες και ναυτικούς, αστυνομικούς περιπολείς ή πυροσβέστες ...» Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να φανταστείτε την υποβάθμιση της κοινωνίας; Τι έπεται; Γυναίκα πρόεδρος;!;

Το 1917, η πολιτεία της Νέας Υόρκης χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Ήταν η 14η πολιτεία που το έπραξε, και ένα ντόμινο οδήγησε κατά συνέπεια στην ψήφιση της 19ης τροπολογίας το 1920, η οποία έδωσε τελικά στις γυναίκες των ΗΠΑ δικαίωμα ψήφου.

suffrag 3

Το ίδιο το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες βγήκαν στους δρόμους έκανε μια πολύ ισχυρή δήλωση πράγματι. Εκείνη την εποχή, η θέση μιας γυναίκας ήταν στο σπίτι, ενώ οι άντρες ασχολούνταν με τη δύσκολη δουλειά της πολιτικής. Κάποιες υπέρμαχοι υποστήριξαν ότι μπορούσαν να καθαρίσουν τον διεφθαρμένο κόσμο των πολιτικών αποφάσεων και φορούσαν λευκά φορέματα ως σύμβολο. Κουβαλούσαν κάτι βαριά πανό για να διαψεύσουν τυχόν ισχυρισμούς ότι δεν είχαν την αντοχή να επιβιώσουν μακριά από το σύζυγο και το σπίτι.

Δεν ήταν μόνο οι γυναίκες που παρήλασαν εκείνη την ευχάριστη ημέρα του φθινοπώρου στη Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον 3000 φωτισμένοι, γενναίοι άνδρες παρήλασαν δίπλα τους. 250.000 θεατές, ως επί το πλείστον υποστηρικτικοί, πλαισίωσαν τη διαδρομή της παρέλασης για πέντε ώρες.

Πολλές επαγγελματικές ομάδες εκπροσωπούνταν, κυρίως από μέλη με κάποια ενδυμασία που υποδήλωνε το επάγγελμά τους, καθώς και ένα μπροστινό πανό που έγραφε τι ήταν αυτή η δουλειά, σε περίπτωση που οι άνδρες δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Κάθε ομάδα είχε τη δική της αντιπροσωπεία και μοναδικά χρώματα, αν και το λευκό και το "κίτρινο των σουφραζετών" ήταν τα πιο κοινά χρώματα. Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που μετείχαν στην παρέλαση εκείνη την ημέρα ήταν οι δασκάλες, ορισμένες φορούσαν μαύρο με κίτρινα φύλλα για την ψήφο, άλλες με τα καπέλα και τα φορέματά τους. Κουβαλούσαν πανό που έφεραν μηνύματα σαν: ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ.

suffrag 2

Το καλά οργανωμένο γεγονός που περιελάμβανε περίπλοκα πλωτά μέσα, ιππικό σώμα και μπάντες, είχε μια ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι άνθρωποι που διάβασαν τις εφημερίδες τις επόμενες μέρες βρήκαν την κάλυψη της παρέλασης να ασχολείται μόνο με τα καπέλα των γυναικών, τα κοστούμια, τα σκυλιά (σύγχυση σχετικά με το αν τα σκυλιά είχαν τη δυνατότητα να πορευτούν στην παρέλαση, κάτι που προφανώς είχε επιλυθεί την προηγούμενη μέρα) και τις αντιδράσεις των ανδρών θεατών, αντί να υπάρχουν άρθρα γνώμης σχετικά με το εάν ήρθε η ώρα να δοθεί στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Η Ladies' Home Journal απέδιδε ένα χαρακτηριστικό στις γυναίκες ως αγοράστριες, γράφοντας:

«Η Ψήφος ήταν σημαντικότατη, φυσικά, αλλά τα ψώνια σπάνια απέχουν πολύ από το μυαλό μιας γυναίκας».

Παρεμπιπτόντως, οι Αφροαμερικανές γυναίκες δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Μετάφραση: LesAndMore

Πηγή: http://worldofwonder.net/

ΑΓΓΕΛΙΕΣ