Menu
07 / 08 / 2020 - 04:07 am
A Site By Your Side
A+ A A-

εν πολλοις ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ηθική και πολιτική φιλοσοφία του Ντερριντά

derrida-anekdoto

του Γεράσιμου Κακολύρη

Η ομιλία «Από το δίκαιο στη δικαιοσύνη («Du droit à la justice»), στην Cardozo Law School της Νέας Υόρκης τo 1989, σηματοδότησε την αφετηρία μιας περισσότερο ρητής ενασχόλησης του Ζακ Ντερριντά με ηθικά και πολιτικά ζητήματα.

Περισσότερα...

Max Horkheimer “Λυκόφως (αποσπάσματα)”

horkmax 4

Τα παρακάτω αποσπάσματα από το έργο του Μαξ Χορκχάϊμερ με τίτλο «λυκόφως» μεταφράστηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά από το γερμανικό κείμενο από τον Γιώργο Στεφανίδη. Το «λυκόφως» (Dämmerung), ο Max Horkheimer το έγραψε μεταξύ 1926 – 31, δηλαδή την πρώτη περίοδο της περίφημης Σχολής της Φρανκφούρτης που ο ίδιος ανέλαβε την καθοδήγησή της το 1930. Οι υπογραμμίσεις με μαύρα γράμματα είναι δικές μας.

Περισσότερα...

Max Horkheimer: “Η εξέγερση της φύσης”

horkheimer 2

Το παρακάτω απόσπασμα (σελ 115 – 121) βρίσκεται στο βιβλίο του Max Horkheimer “Η έκλειψη του Λόγου” που γράφτηκε το 1947 και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική. Οι υπογραμμίσεις με μαύρα γράμματα είναι δικές μας.

Περισσότερα...

Ο Μαρξισμός και το «απλώς Πολιτισμικό»

Judith-Butler-new

της Judith Butler

μετάφραση Άκης Γαβριηλίδης

Η συγγραφέας Τζούντιθ Μπάτλερ (γεν. το 1956) είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες σήμερα μορφές στο χώρο της πολιτικής και/ή πολιτισμικής φιλοσοφίας, λαμπρό δείγμα της μελέτης και της αξιοποίησης της λεγόμενης «French theory» στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία άρχισε πλέον να παράγει μια νέα γενιά αυτόφωτης θεωρητικής παραγωγής.

Περισσότερα...

Ρόζι Μπραϊντόττι-Νομαδικά Υποκείμενα (Ντελέζ και Φεμινισμός)

del br2

ΑΣΥΝΕΧΗ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

Ο ΝΤΕΛΕΖ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Για μας... τα βιολογικά φύλα είναι τόσα όσοι και οι όροι στη συμβίωση, οι διαφορές είναι τόσες, όσα και το στοιχεία που συμβάλλουν σε μια διαδικασία μόλυνσης. Ξέρουμε ότι διέρχονται πολλά όντα ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα· προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, γεννιούνται στον άνεμο, σχηματίζουν ριζώματα γύρω από τις ρίζες· δεν κατανοούνται με όρους παραγωγής, μόνο με όρους γίγνεσθαι.

Ντελέζ και Γκουατταρί

Περισσότερα...

Οι έννοιες της νεωτερικότητας και της μετανεωτερικότητας και η σχέση τους με τη γνώση: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση

neoterikotita

Περίληψη

Οι έννοιες της νεωτερικότητας και της μετανεωτερικότητας, πα­ράγωγες σημαντικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συν­θηκών έχουν ιστορικά λάβει διάφορες ερμηνείες μέσα από τη διαμά­χη της διάκρισής τους ως δυο ιστορικές περίοδοι και εποχές.

Περισσότερα...

Η Θεωρία της Πρακτικής του Pierre Bourdieu

bourdieu-logic-of-practice

1. Εισαγωγή

Η σύγχρονη ανθρωπολογική θεωρία έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί στα πλαίσια ενός αρνητικού διαλόγου με τις προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, και ενός διττού, κριτικού και θετικού-δημιουργικού ταυτόχρονα διαλόγου με τις ανθρωπολογικές θεωρήσεις που ακολούθησαν μετά τη δεκαετία του 1960.

Περισσότερα...

Ισχύς, εξουσία και βία. H φιλοσοφική συζήτηση του 20ού αιώνα πάνω στο πρόβλημα της ισχύος.

ishys 1

Πρόλογος

Ο πολιτισμός άρχισε με την ιδέα ότι τα πράγματα έχουν νόημα, και έκτοτε επιφυλάσσει την ανώτατη θέση της κοινωνικής ιεραρχίας σ’ όποιον δίνει, διαφυλάσσει ή ερμηνεύει το νόημα των πραγμάτων.

Περισσότερα...

Συνοπτική παρουσίαση της Φουκωικής σκέψης Γνώση/ Εξουσία – ένα δυναμικό δίκτυο σχέσεων

theory-foucault

Εξουσία

«... Πρέπει, κοντολογίς, να δεχτούμε πως η εξουσία αυτή μάλλον ασκείται, παρά κατέχεται, πως δεν είναι το αποκτημένο ή το διατηρημένο «προνόμιο» της κυρίαρχης τάξης, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα των στρατηγικών της θέσεων – αποτέλεσμα που φανερώνει, και κάποτε μάλιστα ανανεώνει τη θέση εκείνων που κυριαρχούνται.

Περισσότερα...

Περί αλλοτινών χώρων (Des espaces autres) (1967), Ετεροτοπίες

allotinoi

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεγάλη εμμονή που κυρίευσε τον 19ο αιώνα ήταν η ιστορία: ζητήματα ανάπτυξης και στασιμότητας, ζητήματα κρίσεων και κυκλικότητας, ζητήματα συσσώρευσης του παρελθόντος, μεγάλος αριθμός νεκρών, η απειλητική πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Περισσότερα...

ΑΓΓΕΛΙΕΣ