Menu
24 / 02 / 2020 - 06:50 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

  • - Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

opium 1

Υποτίθεται ότι ήταν μια εποχή αμέτρητων κανόνων κοινωνικής εθιμοτυπίας, ιδίως για τις γυναίκες, που είμαστε τόσο συνηθισμένοι να τις θυμόμαστε απλά καθισμένες άκαμπτα μέσα στους κορσέδες τους πίνοντας τσάι.

Δεν είναι λοιπόν κάτι το πολύ ασυνήθιστο και περίεργο να βλέπει κανείς ανθρώπους της Βικτωριανής εποχής για γέρνουν μέσα σε ένα μέρος για ναρκωτικά, φτιαγμένοι;

opium 2

opium 3

opium 4

Women on the floor smoking opium and three eunuchs watching them. A still from Georges Rémond’s Dandy-Pacha, 1920.

Κάτι που πάντα αναρωτιόμουν για τους καπνιστές οπίου, είναι γιατί τόσο συχνά απεικονίζονται ξαπλωμένοι πλαγιαστά, είτε πρόκειται για πίνακα ή φωτογραφία. Έψαξα στο Google σε μερικά φόρουμ και βρέθηκα με μια πολύ καλή εξήγηση. Από τη μια, το όπιο προκαλεί υποθετικά μια απίστευτη ονειρική εμπειρία και η κίνηση μπορεί να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά το πιο σημαντικό, όπως με πολλά οπιούχα, η κίνηση μπορεί να προκαλέσει ακραία ναυτία και έμετο. Για να αποφευχθούν τυχόν περιστατικά πνιγμού, οι καπνιστές συμβουλεύονταν να ξαπλώνουν στα πλευρά τους.

opium 5

The Awakening, Matignon, 1905

Το όπιο, το ένδοξο και καταστροφικό «φυτό της χαράς» βρήκε το δρόμο του σε σύγχρονες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα, μολύνοντας μια σειρά από χώρες και πολιτισμούς με την τοξική, άσβεστη δίψα του.

opium 6

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα θεωρείται ότι είχε τα πιο πολυτελή κρησφύγετα οπίου και το υψηλότερο ποσοστό εθισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, ο Κάρολος Ντίκενς και άλλοι διάσημοι λογοτέχνες της εποχής απεικόνιζαν την πρωτεύουσα σα μια μουσκεμένη με όπιο πόλη του κινδύνου. Ενώ είναι αλήθεια ότι το όπιο πωλούνταν άμεσα στους πάγκους στα φαρμακεία, η φήμη του βικτωριανού Λονδίνου ως κέντρο καπνίσματος οπίου βασίζεται στην πεποίθηση της λογοτεχνικής φαντασίας πάνω από την ιστορική αλήθεια. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή φωτογραφία στον κόσμο από τεκέ στο Λονδίνο. Πάνω από το κανάλι, οι Γάλλοι ήταν πολύ χειρότερα...

opium 7

Το Παρίσι ήταν μια πόλη με έναν πραγματικό εθισμό στο όπιο. Το παρατσούκλι «la fée brune» (η καφέ νεράιδα), αποδόθηκε με την επιστροφή των στρατιωτών από τη γαλλική Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Καμπότζη και Λάος) και δεν άργησε πολύ πριν το «νυχτερινό λάδι» γίνει το μοντέρνο ναρκωτικό που προτιμούσαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

opium 8

Georgies Barbier illustration. 1925

Υπολογίζεται ότι η πόλη είχε πάνω από 1.200 κρησφύγετα οπίου. Το θρυλικό Moulin Rouge φημολογείται ότι ήταν ένα κομβικό σημείο της σχετικής δραστηριότητας με όπιο, και μάλιστα έχει λεχθεί ότι ο περιβόητος τομέας του κτιρίου "Κεφαλή του ελέφαντα" ήταν ένα πολυτελές, αποκλειστικό κρησφύγετο καπνίσματος.

opium 9

Οι περίφημοι χρήστες οπίου συμπεριλάμβαναν τον Charles Baudelaire, τον Picasso, τον Brassaï και τον Jean Cocteau, που μοιράστηκε τον αγώνα του ενάντια στο όπιο με τον κόσμο, σε γραπτά όπως το Opium.

"Εθίστηκα με προσοχή και υπό ιατρική επίβλεψη. Υπάρχουν γιατροί ικανοί για οίκτο. Ποτέ δεν ξεπέρασα τις δέκα πίπες. Κάπνιζα με ρυθμό τρεις το πρωί (στις εννέα), τέσσερις το απόγευμα (στις πέντε), τρεις το βράδυ (στις έντεκα). Πίστευα ότι, με αυτόν τον τρόπο, είχα μειώσει τις πιθανότητες εθισμού. Με το όπιο ρουφάω μόρια, τα οποία ξανάρχονται στον κόσμο μετά από πέντε μήνες απουσίας και τα ρουφάω μαζί με αμέτρητα άγνωστα αλκαλοειδή, ενώ αντίθετα ένας εξαρτημένος από μορφίνη, οι συνήθειες του οποίου με τρομάζουν, γεμίζει τις φλέβες του με ένα μόνο γνωστό δηλητήριο και παραδίδει τον εαυτό του πολύ λιγότερο στο άγνωστο."

"Φυσικά το όπιο παραμένει μοναδικό και η ευφορία που προκαλεί είναι ανώτερη από εκείνη της υγείας. Του χρωστάω τις τέλειες ώρες μου. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αντί να τελειοποιεί θεραπευτικές τεχνικές, η ιατρική δεν προσπαθεί να καταστήσει το όπιο ακίνδυνο."

– Jean Cocteau, Opium

opium 10

Opium Party, 1925, by Brassaï

opium 11

San Francisco circa 1890s

opium 12

opium 13

A postcard from the early 1900s.

opium 14

opium 15

opium 16

opium 17

opium 18

Πηγή: http://www.messynessychic.com/

ΑΓΓΕΛΙΕΣ