Menu
24 / 02 / 2020 - 07:56 pm
A Site By Your Side
A+ A A-

  • - Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

elephantmoulinrouge 2

Από ό,τι φαίνεται, το φανταστικό boudoir-ελέφαντας της Nicole Kidman στην κινηματογραφική ταινία του Baz Luhrman του 2001, Moulin Rouge, δεν ήταν απλώς ένα διακοσμητικό του Χόλιγουντ που προστέθηκε στο φανταστικό καμπαρέ, αλλά στην πραγματικότητα ένα πολύ πραγματικό στοιχείο του Moulin Rouge της Belle Epoque, ξεχασμένο στα αρχεία της ιστορίας του Παρισιού.

Βρήκα την ασπρόμαυρη εικόνα να βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες σε έναν πίνακα του Pinterest με ιστορικές φωτογραφίες του Παρισιού και μετά από μια βιαστική αναζήτηση εικόνων στη Google, με έκπληξη έμαθα ότι είχε τραβηχτεί στο Moulin Rouge γύρω στο 1900.

elephantmoulinrouge 3

Φυσικά, έψαξα για περισσότερες φωτογραφικές αποδείξεις...

Πρώτα απ' όλα, ποιος γνώριζε ότι το Moulin Rouge είχε ακόμη και κήπο, πόσο μάλλον ένα γιγάντιο ελέφαντα εκεί; Όταν σκέφτομαι το περίφημο καμπαρέ Pigalle, σκέφτομαι ένα έντονο κόκκινο βελούδινο καθεδρικό ναό, όχι ένα καταπράσινο πάρκο και κήπο.

Αλλά η κάμερα δε λέει ψέματα και σύμφωνα με τα αρχεία, έτσι έμοιαζε το Moulin Rouge κατά τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν το άνοιγμά του το 1889, στους πρόποδες της Μονμάρτρης (δείτε το πίσω μέρος του ελέφαντα στα αριστερά του ανεμόμυλου ↓).

elephantmoulinrouge 4

Ο κήπος και το υπαίθριο καφέ ήταν γνωστά ως Jardin de Paris Elephant, αφού οι ιδρυτές Charles Zidler και Joseph Oller αγόρασαν έναν τεράστιο ελέφαντα από γυψομάρμαρο που είχαν δει στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1889. Στο Moulin Rouge, ο ελέφαντας αποτελούσε ένα πολυτελές καταφύγιο για όπιο, όπου, για ένα φράγκο, οι κύριοι θα μπορούσαν να εισέλθουν από μια σπειροειδή σκάλα μέσα στο πόδι και να διασκεδάσουν με χορεύτριες της κοιλιάς (μέσα στην κοιλιά του θηρίου).

elephantmoulinrouge 5

Και έτσι φαίνεται ότι η ιστορία του Χόλιγουντ για μια τραγική παρισινή εταίρα που ζει μέσα σε ένα γιγαντιαίο ελέφαντα στο Moulin Rouge δεν είναι τόσο υπερβολική.

Μπορείτε να δείτε καθαρά σε αυτή τη φωτογραφία ↓ που τραβήχτηκε από το δρόμο στο μπροστινό μέρος του καμπαρέ, ότι υπάρχει ένα δωμάτιο που μοιάζει με πύργο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του ή στην πλάτη του.

elephantmoulinrouge 6

(Αξίζει επίσης να προσέξετε το υπέροχο κάστρο προς τα αριστερά, το οποίο έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό από την πρόσοψη του Moulin Rouge).

Ακριβώς όπως στο μιούζικαλ του Baz Lurhmann, το μπαλκόνι της Σατίν στο boudoir της, βρίσκεται έτσι στην κορυφή ενός κολοσσιαίου κούφιου ελέφαντα.

elephantmoulinrouge 7

(Μπορείτε να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το πλήρες σχέδιο του Χόλιγουντ για το boudoir της Σατίν, εδώ).

Η εντύπωση αυτού του καλλιτέχνη γύρω στο 1900, δείχνει ότι το Moulin Rouge ίσως είχε μια εγκατάσταση για τρενάκι λούνα παρκ στον κήπο, ίσως για την Παγκόσμια Έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε ξανά στο Παρίσι το 1900, γιορτάζοντας παράξενες εφευρέσεις και μηχανές.

elephantmoulinrouge 8

Ο Charles Zidler και ο Joseph Oller ήθελαν το Moulin Rouge να είναι η ατραξιόν της Μονμάρτρης και χωρίς αμφιβολία έβγαλαν όλα τα εμπόδια κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ακριβές παγκόσμιες εκθέσεις στην ιστορία.

Πίσω όμως στον ελέφαντα! Ενώ έψαχνα, έμαθα επίσης ότι η γιγαντιαία δομή είχε εμπνευστεί από το "Elephantine Colossus" του James V Lafferty, ένα τουριστικό αξιοθέατο επτά ιστοριών και ένα ξενοδοχείο που χτίστηκε στο νησί Coney το 1885 και απεικονίζεται παρακάτω.

elephantmoulinrouge 9

Εκτός από ξενοδοχείο, χρησίμευσε ως ψυχαγωγικό μπαζάρ και αίθουσα διασκέδασης. Από τα τηλεσκόπια του παρατηρητηρίου στα μάτια του ελέφαντα, λεγόταν ότι μπορούσε να δει κανείς μέχρι το Παρίσι. Αργότερα χρησίμευσε ως πορνείο, καθώς το νησί Coney έγινε περισσότερο «καθιερωμένο» και τουριστικό, αλλά από όταν έπιασε φωτιά σε μια μοιραία καλοκαιρινή νύχτα το 1896, δε χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια.

elephantmoulinrouge 10

Δυστυχώς, ούτε ο ελέφαντας του Moulin Rouge δε θα διαρκούσε πολύ και κατεδαφίστηκε κατά την ανακαίνιση του καμπαρέ το 1906 και δεν επανεμφανίστηκε κατά την επαναλειτουργία του.

Όσο για τον κήπο..

elephantmoulinrouge 11

Μπορούμε να έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το πόσο χώρο καταλάμβανε από αυτή την παλιά ταχυδρομική κάρτα που βλέπει στο πίσω μέρος του καμπαρέ ↑, αλλά και με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google Earth μπορούμε να δούμε καθαρά ότι το garden party είναι απίστευτο...

elephantmoulinrouge 12

Δεν το θυμάμαι πολύ από την πρώτη φορά, ίσως χρειαστεί να ψάξω το φιλμ Moulin Rouge του Baz Lurhmann! Για να δω αν μπορώ να εντοπίσω άλλες ενδείξεις για ένα ξεχασμένο φανταστικό Παρίσι...

Μετάφραση: LesAndMore

Πηγή: http://www.messynessychic.com/

ΑΓΓΕΛΙΕΣ