Menu
06 / 07 / 2020 - 08:41 am
A Site By Your Side
A+ A A-

peggy_joan.limghandler

24 Ιανουαρίου 2012

Ειρήνη Μαππά

Ξεχάστε το ατελείωτο multitasking. Τώρα, μια νέα θεωρία λέει ότι για να πετύχεις περισσότερα πρέπει να κάνεις λιγότερα.

«Είσαι κοτόπουλο ή κύκνος; Εγώ είμαι κοτόπουλο, συγκεκριμένα το ακέφαλο είδος», δηλώνει η Anna Pursglove στο Marie Claire. «από αυτά που κουνούν το κεφάλι προς μία κατεύθυνση και αμέσως μετά τρέχουν για κάτι άλλο.

Είμαι ένοχη επειδή κυνηγώ πολλούς στόχους, υπόσχομαι πολλά και γενικότερα καταβάλλω πολλή προσπάθεια με την ελάχιστη ανταμοιβή».

Αυτό που οι περισσότερες γυναίκες θα ήθελαν να γίνουν, είναι κύκνοι: να λάμπουν όμορφες κι ευτυχισμένες σε μια πολλά υποσχόμενη ζωή που συνδυάζει με μια απαιτητική δουλειά, την ανατροφή των παιδιών και τις κοινωνικές συναναστροφές. Η λύση για πιο παραγωγική εργασία είναι η τεμπελιά, συμβουλεύει ο Peter Taylor στο νέο του bιβλίο Τhe lazy winner. Πώς να κάνεις περισσότερα πράγματα και να επιτύχεις στη δουλειά και στην προσωπική σου ζωή χωρίς να τρέχεις πανικόβλητος σαν τρομαγμένο κοτόπουλο, δουλεύοντας 100 ώρες την εβδομάδα.

Ορίστε μερικές συμβουλές που μας δίνει o συγγραφέας. «Κοιτάξτε τα αδιάβαστα e-mail σας» μας προειδοποιεί. «Μήπως χρησιμοποιείτε κι εσείς το inbox σαν μια αποθήκη κειμένων που θα διαβάσετε στο μέλλον; Είναι ένας παράγοντας άγχους και καλύτερα να το αποφεύγετε».

Περιορίζοντας τις λίστες με τα «πρέπει»

Μπορούμε να περιορίσουμε την λίστα με τα «πρέπει» και να βρίσκουμε κουράγιο να λέμε όχι χωρίς ενοχές. Έτσι θα έχουμε χρόνο μέσα στη μέρα για να ασχοληθούμε και με αυτά τα μικρά πράγματα που μας ευχαριστούν. Ο συγγραφέας μας προκαλεί να σκεφτούμε τις συνέπειες την επόμενη φορά που θα μας ζητήσουν ένα νέο πρότζεκ επιπλέον από την δουλειά μας. «Όταν πεις ναι τώρα, μπορεί να εξοικονομείς χρόνο αλλά θα σου στοιχίσει πολύ περισσότερο χρόνο αργότερα». Προφανώς κάτι ήξερε ο Γκάντι: «Ένα όχι προερχόμενο από μια βαθύτερη συνειδητή απόφαση είναι πολύ καλύτερο από ένα ναι με σκοπό να ευχαριστήσουμε κάποιον ή, χειρότερα, από την προσπάθειά μας να αποφύγουμε τα μπλεξίματα».

Αξιολογώντας τις δημιουργικές «επιρροές»

Ένας γρήγορος τρόπος για να γίνει κάποιος lazy winner, εξηγεί ο συγγραφέας, είναι να ανακαλύψει τους ανθρώπους που τον επηρεάζουν και μπορούν να τον οδηγήσουν στην δημιουργική τεμπελιά. «Όλοι επηρεάζονται από τους πέντε ανθρώπους με τους οποίους έχουν πιο στενή επαφή και μετατρέπονται σε έναν συνδυασμό των ανθρώπων αυτών», λένε οι ψυχολόγοι. Πρέπει λοιπόν κάποιος να ανακαλύψει κι άλλους lazy winners για να γίνει σαν αυτούς.

Και το αποτέλεσμα;

Αυτό σίγουρα όλους τους ανησυχεί. Γιατί είμαστε επιρρεπείς στο να φτιάχνουμε λίστες. «Την επόμενη φορά», συμβουλεύει, «ετοιμάστε τις λίστες σας, ιεραρχείστε τις προτεραιότητές σας και για καθετί που απομένει αναρωτηθείτε: πρέπει οπωσδήποτε να το κάνω αυτό; Mην θεωρήσετε τα πάντα επείγοντα». Ναι, είναι χρήσιμη η λίστα για να θυμηθούμε το σέρβις του αυτοκινήτου αλλά όχι για να μας θυμίσει να πάμε βόλτα με την φίλη μας. Μπορούμε να αρχίσουμε την προσπάθεια λέγοντας απλώς όχι ή έστω «ναι, αλλά...» . Έτσι οι μακρές λίστες μας θα φαίνονται λιγότερες και θα βρίσκουμε χρόνο να αντιμετωπίζουμε και τις μικρές, καθημερινές εκπλήξεις.

Πηγή: http://www.marieclaire.gr/

ΑΓΓΕΛΙΕΣ